Od buraka do kryształków – Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni Strzelin

Cukrownia Strzelin zaprasza dzieci i dorosłych na Dzień Otwartych Drzwi, który odbędzie się w sobotę, 21 października w godzinach 8:00 - 15:00. Odwiedzający będą mogli na własne oczy obejrzeć proces powstawania cukru, spacerując po terenie fabryki pod opieką przewodnika. Nie zabraknie też pokazów naukowych z cukrem w roli głównej, warsztatów przygotowywania cukierków czy widowiskowych doświadczeń. Wszystkie atrakcje są bezpłatne, jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rezerwacja. Dla gości przewidziano również słodkie upominki!

Po przedstawieniu najważniejszych faktów z blisko 150-letniej historii Cukrowni, goście zwiedzając zakład produkcyjny przyjrzą się etapom pozyskiwania cukru z buraków, a przewodnik odpowie na każde nurtujące pytanie. Na zakończenie wycieczki organizatorzy przygotowali widowiskowe eksperymenty dla dużych i małych w mini laboratoriach naukowych. Uczestnicy dowiedzą się, jak domowym sposobem wykonać lampę z lawą lub napompować balonik z wykorzystaniem reakcji chemicznej. Dzieci będą mogły zamienić wodę w „sok z gumijagód” oraz wbić gwóźdź w deskę za pomocą… zamarzniętego banana!

Każdy chętny będzie mógł również własnoręcznie przygotować słodkie lizaki, cukierki i pyszne karmelki! Na wszystkich gości czekać będą pamiątkowe gadżety i upominki a także bezpłatny słodki poczęstunek, pyszna kawa oraz uwielbiana przez wszystkich wata cukrowa.

Grupy, wyposażone w kaski i odblaskowe kamizelki, rozpoczną zwiedzanie o każdej pełnej godzinie, od 8:00 do 15:00. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego obowiązują wcześniejsze zapisy telefoniczne pod numerem 606 501 415 lub 608 642 850. W trosce o zapewnienie pełnego bezpieczeństwa odwiedzającym, na teren zakładu mogą wejść dzieci od 7 roku życia, wyłącznie pod opieką osoby dorosłej.